Login

usercockpit

Fudbal za prijateljstvo

Međunarodni dečiji društveno odgovorni projekat "Fudbal za prijateljstvo" je organizovan od strane kompanije "PAO GAZPROM", zvaničnog partnera FIFA i svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine, u sklopu globalnog društveno odgovornog programa "GAZPROM za decu"

Projekat "Fudbal za prijateljstvo" ima za cilj razvoj dečijeg fudbala, popularizaciju omladinskog sporta i zdrav način života, uz promovisanje tolerancije i prijateljstva među decom iz različitih zemalja. Ključne vrednosti ovog programa su prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, lojalnost, pobeda, tradicija i čast. Svake godine program dobija sve veću podršku od strane vodećih svetskih i nacionalnih medija, društvenih organizacija, poznatih glumaca i fudbalskih zvezda. Više od 400 000 ljudi širom sveta podržava ovaj program.

Centralni događaj projekta je Međunarodni dečiji forum "Fudbal za prijateljstvo" koji okuplja talentovane igrače iz različitih zemalja uzrasta od 12 godina. Devojčice i dečaci, uključujući decu sa ograničenim sposobnostima koji mogu da igraju fudbal, aktivno promovišu opšte ljudske vrednosti u okviru realizacije projekta. Projekat "Fudbal za prijateljstvo" se aktivno razvija kao globalni teren za obučavanje mladih ambasadora načinima efikasnog promovisanja vrednosti projekta širom sveta.

2017. godine na projektu učestvuju mladi fudbaleri iz 64 zemlje Evrope, Azije, Afrike, Severne i Južne Amerike: Azerbejdžana, Alžira, Argentine, Jermenije, Bangladeša, Belorusije, Belgije, Bugarske, Bolivije, Brazila, Velike Britanije, Mađarske, Venecuele, Vijetnama, Gane, Nemačke, Grčke, Danske, Egipta, Indije, Iraka, Irana, Islanda, Španije, Italije, Kazahstana, Kirgistana, Kine, Koreje, Letonije, Libije, Litvanije, Makedonije, Meksika, Mozambika, Holandije, Norveške, Pakistana, Poljske, Portugalije, Rusije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Sirije, SAD, Tadžikistana, Tanzanije, Tajvana, Turkmenistana, Turske, Ukrajine, Urugvaja, Uzbekistana, Finske, Francuske, Hrvatske, Češke, Švajcarske, Estonije, Japana, Južnoafričke republike.

U okviru Otvorenog žreba koji će se održati tokom zvanične inauguracije projekta 16. marta, 64 mlada fudbalera će se pomešati i zaigrati u 8 međunarodnih mešovitih Reprezentacija Prijateljstva. Nakon Otvorenog žreba će u 64 zemlje startovati "Štafeta prijateljstva" i u okviru nje će se napraviti odabir mladih ambasadora na nacionalnom nivou.

V (jubilarni) Međunarodni dečiji forum "Fudbal za prijateljstvo" održaće se u Sankt Peterburgu od 26. juna do 3. jula 2017. godine. Gosti Foruma će učestvovati na Međunarodnom prvenstvu "Fudbal za prijateljstvo" 2017. godine u osam Reprezentacija Prijateljstva koje će se takmičiti za osvajanje prvog mesta na turniru.

Svi događaji vezani za Forum uživaju veliku medijsku podršku. Svake godine na Forum dolaze profesionalni novinari vodećih medijskih kuća iz zemalja učesnica, kao i mladi novinari koji prate mlade ambasadore iz svoje zemlje. U okviru programa za mlade novinare je organizovan Međunarodni dečiji pres-centar, čiji je zadatak praćenje svih aktivnosti projekta na lokalnom i globalnom nivou.

Forum će se završiti tako što će svi učesnici posetiti finalni meč Kupa konfederacija FIFA 2017.

Od 2014. godine se 25. aprila svake godine slavi Međunarodni dan fudbala i prijateljstva u sklopu projekta "Fudbal za prijateljstvo". Tog dana, sve zemlje-učesnice programa održavaju prijateljske utakmice koje počinju razmenom Narukvica prijateljstva, zvaničnog simbola projekta koji predstavlja toleranciju, jednakost i zdrav način života. Međunarodni dan fudbala i prijateljstva podržavaju poznati sportisti, umetnici, novinari i predstavnici vlasti.

U okviru Foruma dodeljuje se posebna nagrada: Kup "Devet vrednosti". Kup se dodeljuje jednom od profesionalnih fudbalskih klubova koji je pokazao najveće zalaganje za devet vrednosti projekta "Fudbal za prijateljstvo" kroz dobročinstvo, društvene inicijative i druge projekte usmerene na dobrobit društva. Kup "Devet vrednosti" je jedinstven zbog toga što pobedniku biraju deca, koja su učesnici projekta "Fudbal za prijateljstvo".

Istorija projekta

Prvi Forum je održan 25. maja 2013. godine u Londonu i ugostio je mlade sportiste iz osam evropskih zemalja (Bugarske, Velike Britanije, Mađarske, Nemačke, Grčke, Rusije, Srbije i Slovenije). Učesnici Foruma su sastavili otvoreno pismo gde su formulisali ključna načela projekta, a to su: prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, predanost, pobeda i tradicije. Ovo pismo, potpisano od strane predstavnika svake zemlje-učesnice i globalnog ambasadora projekta Franca Bekenbauera, kasnije je poslato visokim funkcionerima međunarodnih sportskih organizacija.

Drugi Forum je bio dvostruko veći, spajajući mlade fudbalere iz 16 zemalja: Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Mađarske, Nemačke, Italije, Holandije, Poljske, Portugala, Rusije, Srbije, Slovenije, Turske, Ukrajine, Francuske i Hrvatske. Forum je održan od 23. do 25. maja 2014. u Lisabonu i završio se izborom vođe međunarodnog pokreta “Fudbal za prijateljstvo”. Po rezultatima glasanja svih sportista pozvanih na Forum, Filipe Soares iz Portugala je postao vođa pokreta i glavni promoter ključnih načela projekta u toku narednih godinu dana.

U toku foruma je takođe po prvi put bio održan Međunarodni turnir u uličnom fudbalu. Klub Benfika iz Portugala je postao pobednik turnira, drugo mesto je osvojila Crvena zvezda iz Srbije, dok je reprezentacija Rusije osvojila treće mesto.

III Međunarodni dečiji forum “Fudbal za prijateljstvo” koji je održan u Berlinu od 4. do 7. juna 2015. godine, ugostio je predstavnike 24 zemlje Evrope i Azije: Austrije, Belorusije, Belgije, Bugarske, Velike Britanije, Mađarske, Nemačke, Španije, Italije, Kazahstana, Kine, Holandije, Poljske, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Turske, Ukrajine, Francuske, Hrvatske, Češke, Švajcarske, Japana. Pristupanje azijskih zemalja projektu rezultiralo je dodavanjem devetog ključnog načela u program projekta – časti.

Tokom Foruma u Berlinu, po prvi put je dodeljen specijalna nagrada, trofej „Devet vrednosti“. Kup je osvojio FK Barselona. Deca koja su glasala za FK Barselona nagradila su inicijative kluba za podršku i razvoj omladinskog fudbala, kao i pomoć FK Barselona mladim fudbalerima iz zemalja u razvoju.

IV Međunarodni dečiji forum „Fudbal za prijateljstvo“ održan je u Milanu od 26. dо 29. maja 2016. godine. Učesnici Foruma iz 32 zemlje takmičili su se na Međunarodnom turniru u uličnom fudbalu, a takođe imali priliku da se druže sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja i svetskim fudbalskim zvezdama, uključujući i globalnog ambasadora projekta Franca Bekenbauera. U okviru Foruma je trofej "Devet vrednosti" dodeljen FK „Bavarija". 2016. godine Kup "Devet vrednosti" je takođe osvojio tim "Al Wahda", koji je predstavljao Siriju tokom četvrte sezone projekta „Fudbal za prijateljstvo“. Ceremonija uručenja trofeja je održana u okviru javne premijere dokumentarnog filma "Tri dana bez rata" u Damasku u Siriji. Fudbaleri kluba "Al Wahda" su osvojili nagradu zahvaljujući svom zalaganju za vrednosti projekta „Fudbal za prijateljstvo“ i svojoj želji za pobedom. 

GLOBAL MEDIA PARTNER

GENERAL MEDIA PARTNER

SPECIAL LANGUAGE PARTNER

LOCAL MEDIA PARTNER

This website uses cookies to enhance usage, for web analysis, advertising purposes and to integrate social media. You hereby give consent for this website or third-party suppliers to place cookies on your device. For more information please see our privacy policy