Login

usercockpit

Počela je V sezona Međunarodnog dečijeg projekta "GAZPROMa" "Fudbal za prijateljstvo" 

16.03.2017. godine. Hamburg, Nemačka. Danas je "GAZPROM", zvanični partner FIFA i Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine, saopštio o početku V sezone Međunarodnog dečijeg društveno odgovornog projekta "Fudbal za prijateljstvo" koji će se održati u Sankt Peterburgu (Rusija) od 26. juna do 3. jula 2017. godine.

2017. godine se geografski opseg projekta znatno proširio: broj zemalja učesnica se dvostruko povećao: sa 32 na 64. Prvi put će u projektu "Fudbal za prijateljstvo" učestvovati deca iz Meksika i SAD. Dakle, projekat je okupio mlade fudbalere sa 4 kontinenta: Afrike, Evroazije, Severne Amerike i Južne Amerike.

V sezona će se odvijati u novom formatu. Umesto timova koji predstavljaju fudbalske klubove različitih zemalja, mladi fudbaleri će se izmešati u osam internacionalnih timova, tj. osam Reprezentacija Prijateljstva.

Danas je u okviru otvorenog žreba određeno iz kojih će zemalja biti igrači svake reprezentacije, kao i pozicije na kojima će zaigrati predstavnici zemalja učesnica. Pojedinačni odabir igrača će se održati u okviru "Štafete prijateljstva". Međunarodni organizacioni odbor projekta "Fudbal za prijateljstvo" će zajedno sa nacionalnim fudbalskim federacijama odabrati mlade fudbalere koji će predstavljati svoje zemlje 2017. godine. U timove koji se sastoje od osam učesnika će biti uključeni i dečaci i devojčice uzrasta od 12 do 14 godina, uključujući decu sa ograničenim sposobnostima.

Žreb je održan u režimu internet konferencije. U ceremoniji su učestvovali mladi treneri Reprezentacija Prijateljstva: Mihail Babič (16 godina, Rusija), Rene Lampert (15 godina, Slovenija), Stefan Maksimović (15 godina, Srbija), Felipe Soares (17 godina, Portugalija), Čarli Sui (12 godina, Kina), Elvira Hercog (16 godina, Švajcarska), Igor Gricuk (14 godina, Ukrajina) i Brendon Šabani (15 godina, Velika Britanija), kao i predstavnik Međunarodnog pres-centra projekta Lilija Matsumoto (15 godina, Japan).

 "Kao igrač učestvovao sam u sezoni 2016. godine. Smatram da je velika sreća biti deo ovog projekta jer se na taj način otvaraju nove mogućnosti svakom mladom ambasadoru projekta. Da imam 12 godina, učinio bih sve što je moguće da postanem učesnik nove sezone i da jurim loptu po fudbalskom terenu zajedno sa drugim igračima!" - rekao je Rene Lampert, osnovni igrač omladinskog tima FK "Maribor"

25. aprila učesnicima projekta će se pridružiti desetine hiljada dece i odraslih u okviru proslave Međunarodnog dana Fudbala i Prijateljstva. Svako od njih će nositi zvanični simbol projekta, Narukvicu prijateljstva od konca plave i zelene boje, koje simbolizuju jednakost i zdrav način života.

1. jula će se u Sankt Peterburgu održati Međunarodno prvenstvo "Fudbal za prijateljstvo" u okviru kojeg će na teren izaći timovi mladih fudbalera različitih nacionalnosti, pola i fizičkih mogućnosti.

2. jula će se održati V Međunarodni forum "Fudbal za prijateljstvo" na kom će deca zajedno sa čuvenim fudbalerima i novinarima diskutovati o pitanjima promovisanja vrednosti projekta u različitim zemljama.

Na završetku V sezone projekta "Fudbal za prijateljstvo" učesnici Foruma će posetiti finalni meč Kupa konfederacija FIFA 2017 na stadionu "Sankt Peterburg Arena".

U skladu sa tradicijom, tokom čitave sezone će raditi Međunarodni dečiji pres-centar. Mladi novinari će učestvovati na svim ključnim događajima, zajedno sa odraslim dopisnicima.

“GAZPROM realizuje globalne projekte koji su usmereni na budućnost i projekat "Fudbal za prijateljstvo" je upravo takav. Za samo četiri godine se broj zemalja učesnica povećao osam puta. Ove godine će se u Sankt Peterburgu susresti mladi fudbaleri sa čak četiri kontinenta. To znači da su vrednosti našeg društveno odgovornog projekta jasne i značajne za decu i tinejdžere na čitavoj planeti,” - rekao je Predsednik uprave “OAO GAZPROM” Aleksej Miler.

Inicijativa GAZPROMa pruža mogućnost deci iz čitavog sveta da se njihov glas čuje. Mi u potpunosti podržavamo ciljeve i ključne vrednosti projekta "Fudbal za prijateljstvo". Srećni smo što pružamo podršku svim inicijativama organizacionog odbora projekta do Svetskog prvenstva u fudbalu FIFA 2018.», — izjavio je finansijski direktor FIFA Filip Le Flok.

Informacije

Međunarodni dečiji društveno odgovorni projekat "Fudbal za prijateljstvo" je organizovan od strane kompanije "OAO GAZPROM" u okviru programa "GAZPROM za decu". Cilj projekta je razvoj omladinskog fudbala, razvoj tolerancije i poštovanja različitih kultura i nacija među decom iz različitih zemalja. Ključne vrednosti koje podržavaju i promovišu učesnici su prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, lojalnost, pobeda, tradicija i čast.

Glavni događaj projekta je godišnji Međunarodni dečiji forum "Fudbal za prijateljstvo" na kom se okupljaju mladi fudbaleri iz čitavog sveta i razgovaraju sa predstavnicima medija i čuvenim fudbalerima o važnosti poštovanja svojih i tuđih vrednosti.

Posebnu nagradu programa “Fudbal za prijateljstvo" predstavlja Kup "Devet vrednosti”. Ova unikatna nagrada se godišnje dodeljuje jednom od profesionalnih fudbalskih klubova za realizaciju društveno odgovornih inicijativa koje promovišu vrednosti projekta. Pobednika biraju mladi ambasadori projekta putem glasanja u svim zemljama učesnicama projekta “Fudbal za prijateljstvo" .

Svake godine projekat okuplja hiljade učesnika širom sveta. Za vreme realizacije projekta njegov geografski opseg se znatno proširio: od 8 zemalja 2013. godine do 64 zemlje 2017. Stotine mladih fudbalera postaju ambasadori pokreta “Fudbal za prijateljstvo" i njegovih vrednosti u svojim zemljama. Simbol projekta “Fudbal za prijateljstvo", Narukvicu Prijateljstva, nosi preko 400 hiljada ljudi širom sveta, uključujući decu, odrasle, čuvene sportiste i novinare, glumce i javne ličnosti, političare i predsednike različitih zemalja.

Zemlje učesnice projekta 2017. godine su: Austrija, Azerbejdžan, Alžir, Argentina, Jermenija, Bangladeš, Belorusija, Belgija, Bugarska, Bolivija, Brazil, Velika Britanija, Mađarska, Venecuela, Vijetnam, Gana, Nemačka, Grčka, Danska, Egipat, Indija, Irak, Iran, Island, Španija, Italija, Kazahstan, Kirgistan, Kina, Koreja, Letonija, Libija, Litvanija, Makedonija, Meksiko, Mozambik, Holandija, Norveška, Pakistan, Poljska, Portugalija, Rusija, Rumunija, Srbija, Singapur, Slovačka, Slovenija, Sirija, SAD, Tadžikistan, Tanzanija, Turkmenistan, Turska, Ukrajina, Urugvaj, Uzbekistan, Finska, Francuska, Hrvatska, Češka, Švajcarska, Estonija, Japan, Južnoafrička republika.

 

"GAZPROM" je globalna energetska kompanija. Osnovni pravci delatnosti kompanije su geološka istraživanja, proizvodnja, transport, čuvanje, prerada i prodaja gasa (uključujući i gas kao motorno gorivo), kondenzata gasa i nafte, kao i proizvodnja i prodaja toplotne i električne energije. Kompanija radi u Rusiji, afričkim zemljama, zemljama Bliskog Istoka, kao i u zemljama Evrope, Latinske Amerike, srednje, južne i jugoistočne Azije.

"GAZPROM" je najveća svetska kompanija po količini zaliha fosilnog gasa i po obimu njegove proizvodnje, gas se isporučuje ruskim potrošačima, kao i potrošačima iz više od 30 zemalja. "GAZPROM" je jedan od četiri vodeća ruska proizvođača nafte, zauzima prvo mesto u Rusiji po kapacitetu toplotne elektroenergetike, a takođe je i svetski lider u proizvodnji toplotne energije.

Uporedo s aktivnim razvojem proizvodne delatnosti, "GAZPROM" posvećuje veliku pažnju društveno odgovornim projektima. Kompanija pruža podršku mnogim sportskim organizacijama i događajima ruskog i međunarodnog nivoa.

NAZAD

GLOBAL MEDIA PARTNER

GENERAL MEDIA PARTNER

SPECIAL LANGUAGE PARTNER

LOCAL MEDIA PARTNER

This website uses cookies to enhance usage, for web analysis, advertising purposes and to integrate social media. You hereby give consent for this website or third-party suppliers to place cookies on your device. For more information please see our privacy policy