Login

usercockpit

Forum FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO: sportske vrednosti koje svetčine boljim

“Važno nam je da svaka osoba dobije šansu da se oproba u amaterskom i profesionalnom fudbalu. Voleli bismo da imamo više prilika za tako nešto…” neki su od komentara učesnika projekta FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO koji su preneseni direktorima najuticajnijih sportskih organizacija sveta. U toku prvog društveno-odgovornog foruma dečijih fudbalskih timova koji se završio u Londonu 25.maja.2013.,govorilo se o tome kako je moguće unaprediti život uz pomoć fudbala.

Mladi sportisti su definisali osam glavnih principa projekta FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO: tradiciju, mir, prijateljstvo, pobedu, jednakost, zdravlje, poštenje i posvećenost. Oni su se saglasili da treba uključiti što više ljudi iz celog sveta, i usmeriti ih ka fudbalu i njegovim vrednostima.

Simbolični tim projekta, sastavljen od članova koji su potpisali dokument, predvodio je legendarni «Kajzer Franc» - jedan od najpoznatijih svetskih fudbalera i trenera – Franc Bekenbauer. Potpisnici su bili osmorica mladih sportista, predstavnici svojih zemalja: Goča Gogričiani iz Rusije, Jordan Ikala iz Velike Britanije, Janik David Debra iz Nemačke, Aleksandar Nikolov iz Bugarske, Marsel Kovač iz Mađarske, Nemanja Živanović iz Srbije, Zala Meršnik iz Slovenije i Antonios Oikonomopulos iz Grčke. Otvoreno pismo je takođe potpisao i Franc Bekenbauer, kao Globalni Ambasador projekta “Fudbal za prijateljstvo”, Vjačeslav Krupenkov, Direktor GAZPROM Germania GmbH, Met Barlov, novinar Dejli Mejla i međunarodni sportski stručnjak.

Projekat i Forum imaju za cilj da promovišu sport kao sredstvo koje će decu i omladinu zainteresovati za zdrav način života, kao i da se istovremeno nauče toleranciji, poštovanju drugih kultura i nacionalnosti. Ova inicijativa čini deo programa “Gazprom za decu”, koji je osnovao OAO kompanije Gazprom.

Rusiju su na Forumu predstavljala deca i omladinski timovi iz gradova domaćina Svetskog prvenstva 2018, kao i pobednici Gazprom Olimpijade i finalisti kreativnog konkursa “Plamen”., Oni su u Londonu upoznali svoje vršnjake iz vodećih evropskih klubova: nemačkog Šalkea 04, britanskog Čelzija, Crvene zvezde iz Srbije, mađarskog Vašaša, grčkog Panatinaikosa, slovenačkog Maribora i Levskog iz Bugarske. Događaj je izveden uoči finala UEFA Lige šampiona na stadionu Vembli, na kome su mladi učesnici prisustvovali u večernjim satima poslednjeg dana Foruma.

Brojke Foruma FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO:

670 učesnika, uključujući:
480 dece
8 zemalja
25 gradova
31 timova
34 medijskih partnera.

Gradovi - učesnici:

11 gradova zemalja domaćina Svetskog prvenstva 2018:

 1. Moskva
 2. Sankt Petersburg
 3. Kalinjingrad
 4. Jekaterinsburg
 5. Saransk
 6. Samara
 7. Nižnji Novgorod
 8. Kazanj
 9. Volgograd
 10. Rostov-na-Donu
 11. Soči

Ove gradove su predstavljali timovi, preporučeni od strane državnih institucija regiona koji će biti domaćin Svetskog prvenstva 2018 u Rusiji. Među njima se nalaze profesionalni fudbalski klubovi, Olimpijske sportske dopunske škole i internati za siročad.

Gradovi – učesnici dečije Olimpijade 2011-2012 i Festivala “Plamen”

 1. Surgut
 2. Jugorsk
 3. Orenburg
 4. Tomsk
 5. Čajkovskij
 6. Novi Urengoj
 7. Makačkala

Kompaniju Gazprom u ovom projektu predstavljaju pobednici letnje i zimske dečije Olimpijade 2011-2012 (prvih petoplasiranih timova), kao i finalisti Festivala “Plamen”. 

Među njima su se nalazili:

Pobednici Olimpijade –

ООО «Gazprom Transgaz Jugorsk»
ООО «Gazprom Transgaz Moskva»
ООО «Gazprom Transgaz Jekaterinburg»
ООО «GazpromTransgaz Tomsk»
ООО «Gazprom Dobiča Orenburg»
ООО «Gazprom Dobiča Jamburg»

Pobednici Festivala “Plamen” –

ООО «NPC Podzemgidromineral» – ansambl «Aktaš»
ООО «Gazprom Transgaz Čajkovskij» – ansambl «Soljniško» 
ООО «Gazprom Transgaz Nižnji Novgorod» – ansambl «Junost» 
ООО «Gazprom VNIIGAZ» – ansambl «Dabl Ton»
ООО «Gazprom Transgaz Surgut» – ansambl «Kamerton»

Evropski gradovi-učesnici:

 1. Gelzenkirhen (Nemačka)
 2. London (VelikaBritanija)
 3. Sofija (Bugarska)
 4. Atina (Grčka)
 5. Budimpešta (Mađarska)
 6. Maribor (Slovenija)
 7. Beograd (Srbija)

Evropski deo su predstavljale sportske akademije vodećih fudbalskih klubova: nemačkog Šalkea 04, britanskog Čelzija, Crvene zvezde iz Srbije, mađarskog Vašaša, grčkog Panatinaikosa, slovenačkog Maribora i Levskog iz Bugarske.

“Fudbal za prijateljstvo“ Меđunarodni press centar
Kontakt:
Aleksander Petrusevič, direktor FFF Međunarnodnog press centra
Email: fff-presscenter@gazprom-football.com
Tel.: + 7 (495) 621-11-56

NAZAD

GLOBAL MEDIA PARTNER

GENERAL MEDIA PARTNER

SPECIAL LANGUAGE PARTNER

LOCAL MEDIA PARTNER

This website uses cookies to enhance usage, for web analysis, advertising purposes and to integrate social media. You hereby give consent for this website or third-party suppliers to place cookies on your device. For more information please see our privacy policy