Login

usercockpit

Kompanija Gazprom održala prvi Međunarodni dečiji Forum “Fudbal za prijateljstvo”

25.maj.2013, 18:45

London je danas bio domaćin prvog Međunarodnog dečijeg Foruma organizovanog u okviru društveno odgovornog projekta “Fudbal za prijateljstvo” kompanije Gazprom.

Učešće u Forumu uzelo je 31 dete i fudbalski timovi iz osam zemalja: Rusije, Bugarske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije. Franc Bekenbauer, Međunarodni Ambasador projekta “Fudbal za prijateljstvo”, uzeo je učešće na ovom događaju.

Mladi fudbaleri su govorili o tome kakvo mesto fudbal zauzima u njihovim životima, koje su pobede već izvojevali na terenu i kako im bavljenje fudbalom pomaže da steknu nove prijatelje u svojoj domovini i širom sveta.

U okviru programa Foruma - Franc Bekenbauer, Vjačeslav Krupenkov, viši generalni direktor Gazprom Germania, Met Barlou, međunarodni sportski stručnjak i osam mladih fudbalera koji predstavljaju zemlje članice foruma - potpisali su Otvoreno pismo Foruma. Pismo će biti poslato Džozefu Blateru, predsedniku Međunarodne federacije asocijacija fudbala (FIFA), Mišelu Platiniju, predsedniku Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) i Žaku Rogu, predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Pismo naglašava osam načela fudbala koje će učesnici projekta “Fudbal za prijateljstvo” promovisati, kao što su, tradicija, mir, prijateljstvo, pobeda, jednakost, zdravlje, fer plej i predanost.

"Pozivamo decu i odrasle širom sveta da igraju fudbal i vole sport. Fudbal prožima naše živote, našu međusobnu komunikaciju, i želja nam je da promovišemo fudbal i njegove vrednosti za ljude iz različitih zemalja. Svako treba da dobije šansu da se bavi ili amaterski ili profesionalno fudbalom - i mi želimo da se stvori više mogućnosti da se to i desi ", kaže se u Otvorenom pismu. "Dugi niz godina fudbal ujedinjuje ljude širom sveta, uprkos postojećim razlikama. Ova igra uči sve da poštuju jedni druge, da rade zajedno i na taj način da prevazilaze bilo kakve kulturne barijere. Fudbal je najpopularnija igra na svetu danas, i projekat „Fudbal za prijateljstvo“ će pomoći da se još više dece i omladine upozna sa ovim tekovinama fudbala", istakao je Franc Bekenbauer.

Posle ovog događaja Gazprom je organizovao posetu finalu UEFA Lige šampiona za sve učesnike Foruma.

Istorijat

Dana 18. Aprila, 2013., Gazprom je pokrenuo međunarodni društveno odgovorni projekat „Fudbal za prijateljstvo“ u okviru globalnog programa “Gazprom za decu”.Projekat ima za cilj promociju savremenih društvenih vrednosti, poštovanje drugih kultura i nacija, polova - kao i interesovanje o zdravom načinu života mlađih generacija kroz strast prema fudbalu. “Fudbal za prijateljstvo” se održava pod pokroviteljstvom Franca Bekenbauera, jednog od najpoznatijih fudbalskih asova sveta.

U projektu učestvuju dečiji i omladinski fudbalski timovi. Ukupno četiri grupe su sastavljene od dečaka i devojčica između 10 i 16 godina.Prva grupa se sastoji od 14 timova iz 11 ruskih gradova-domaćina FIFA Svetskog prvenstva 2018., uključujući i dve ekipe iz sirotišta i tim iz sportske škole FK Zenit. Druga grupa se sastoji od fudbalskih timova iz sportskih škola i akademija po osnovu klubova koje sponzoriše kompanija Gazprom: Čelsi (Velika Britanija), Šalke 04 (Nemačka), Crvena Zvezda (Srbija).Treću grupu čine timovi koji su osvojili Gazprom Igre dečije Spartakijade i Fakel takmičenje za dečiju kreativnost.Četvrta grupa obuhvata timove iz zemalja-članica projekta Južni tok (Bugarska, Grčka, Mađarska, Slovenija).

Gazprom je zvanični partner UEFA Lige šampiona u sezonama od 2012 do 2015 i UEFA Super Kupa za 2012, 2013 i 2014.godinu.

NAZAD

GLOBAL MEDIA PARTNER

GENERAL MEDIA PARTNER

SPECIAL LANGUAGE PARTNER

LOCAL MEDIA PARTNER

This website uses cookies to enhance usage, for web analysis, advertising purposes and to integrate social media. You hereby give consent for this website or third-party suppliers to place cookies on your device. For more information please see our privacy policy