Login

usercockpit

Deca iz 24 zemlje Evrope i Azije obeležavaju međunarodni Dan fudbala i prijateljstva

25.04.2015 - Danas se širom sveta obeležava međunarodni Dan fudbala i prijateljstva, kao deo dečijeg društveno odgovornog projekta “Fudbal za prijateljstvo” kompanije GAZPROM.

Danas se širom sveta obeležava međunarodni Dan fudbala i prijateljstva, kao deo dečijeg društveno odgovornog projekta “Fudbal za prijateljstvo” kompanije Gazprom. Sve zemlje učesnice - Austrija, Belarusija, Belgija, Bugarska, Kina, Hrvatska, Češka Republika, Francuska, Japan, Nemačka, Mađarska, Italija, Kazahstan, Holandija, Poljska, Rusija, Srbija, Slovačka Republika, Slovenija, Španija, Švajcarska, Turska, Ukrajina, i Velika Britanija – daće svoj doprinos u proslavi ovog važnog povoda.

U okviru međunarodnog Dana fudbala i prijateljstva, organizovan je veliki broj prijateljskih fudbalskih utakmica, sa ciljem da dečaci i devojčice podrže i promovišu ključna načela projekta “Fudbal za prijateljstvo” kao što su prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, predanost, pobeda i tradicija.

Svi događaji će započeti razmenom narukvica prijateljstva, koje simbolizuju toleranciju, jednakost i zdrav način života. Narukvica je napravljena od dva obična konca u zelenoj i plavoj boji - gde zelena boja predstavlja fudbalski teren koji je dostupan za svakog, a plava boja - mirno nebo iznad naših glava. Kao ambasadori pokreta Fudbal za prijateljstvo, deca poklanjaju narukvice ne samo igračima drugih timova, već i prisutnim zvanicama.

Međunarodni dan fudbala i prijateljstva je tradicionalno podržan od strane predstavnika fudbalskih organizacija, poznatih sportista, kao i velikih nacionalnih i globalnih medija.

Osim prijateljskih utakmica, ovaj dan uključuje i druge vrste događaja. Ovim povodom, mladi fudbaleri iz Srbije predstaviće Dan fudbala i prijateljstva tokom TV emisije “Veče sa Ivanom Ivanovićem”. Nemački fudbalski klub Šalke 04 održaće javni trening za decu. Francuski grad Taverni tradicionalno će održati brojne utakmice i događaje uz prisustvo medija i predstavnika lokalnih vlasti. U Ruskoj Federaciji, biće organizovano nošenje štafete, kao i utakmice omladinaca iz poznatih fudbalskih klubova i nosioca Olimpijskog plamena 2014 - uz medijski prenos uživo i virtuelno predavanje stafete drugom gradu.

“Kroz sport, deca uče o komunikaciji, razumevanju, poverenju i toleranciji. Jednom kada shvate koliko je važno prijateljstvo i poštovanje na samom terenu, oni će iskreno početi da cene svoje prijatelje i bližnje u svakodnevnom životu. To je ono što međunarodni Dan fudbala i prijateljstva predstavlja i zašto se proslavlja oko 25.aprila svake godine. To je veliki sportski praznik sa jakim obrazovnim sadržajem, koji spaja stotine hiljada dece iz različitih zemalja oko jednostavnih i jasnih vrednosti koje čine svet lepšim mestom za život”, - izjavio je globalni ambasador projekta, Franc Bekenbauer.

“Mislim da nas projekat “Fudbal za prijateljstvo” uči dobroti, da poštujemo jedni druge i budemo predani onim čime se bavimo. Danas je moj tim učinio mnogo više od igranja fudbala – sreli smo drugare sličnog mišljenja, one koje misle da život nije moguć bez fudbala, kao što i mi mislimo. Razgovarali smo o raznim temama sa drugom decom, kao i o važnim načelima u koja verujemo: prijateljstvu, fer-pleju, tradiciji. Ovo je lep i radostan praznik. Takođe mi se baš dopada narukvica prijateljstva. Jednostavna je i deluje baš kul. Svi moji prijatelji imaju po jednu”, - izjavio je mladi učesnik iz Kine Heženg Vei (12 godina).

NAZAD

GLOBAL MEDIA PARTNER

GENERAL MEDIA PARTNER

SPECIAL LANGUAGE PARTNER

LOCAL MEDIA PARTNER

This website uses cookies to enhance usage, for web analysis, advertising purposes and to integrate social media. You hereby give consent for this website or third-party suppliers to place cookies on your device. For more information please see our privacy policy