Login

usercockpit

Privrženost ključnim humanim vrednostima sjedinila je desetine hiljada ljudi širom sveta

25.04.2017. Događaji koji promovišu mir, prijateljstvo, jednakost i zdrav način života, a koji se održavaju u okviru proslave Međunarodnog dana Fudbala i Prijateljstva, danas su počeli u Evropi, Aziji, Africi, Severnoj i Južnoj Americi. Desetine hiljada dece i odraslih učestvuju u prijateljskim utakmicama, otvorenim vežbanjima, fleš mobovima, TV maratonima i sportskim praznicima. Čuveni fudbaleri, treneri, voditelji TV emisija i glumci podržavaju učesnike širom sveta. 

Po prvi put se Međunarodni dan Fudbala i Prijateljstva slavio 2014. godine od mladih ambasadora Međunarodnog dečijeg društveno odgovornog projekta "PAO «Gazprom» - "Fudbal za prijateljstvo"koji se održava uz podršku FIFA i UEFA. Ovog dana svaki koji se pridržava načelnih humanih vrednosti, kao što su jednakost, poštovanje različitih kultura i miroljubiva koegzistencija, stavlja na ruku plavo-zelenu narukvicu prijateljstva. Plavi konac narukvice simbolizuje mirno nebo, a zeleni - fudbalsko igralište koje je dostupno za sve.

Ove godine su narukvice prijateljstva stavili Hugo Tinelli – vodeći TV producent iz Argentine, Ksu Li – glavni urednik medijske agencije iz Kine, Dimos Piros – trostruki olimpijski šampion iz Grčke, Miodrag Božović – čuveni trener iz Srbije, Kevin Blum – sudija više kategorije FIFA iz Holandije.

U događajima su uzeli učešće čuveni fudbaleri, i to srpski odbrambeni igrač Branislav Ivanović i ruski golman Jurij Lodigin iz fudbalskog kluba Zenit (Sankt Peterburg, Rusija), holandski napadač Dirk Kojt iz fudbalskog kluba Fejenord (Roterdam, Holandija). U Atini je događaj posetio prvak Evropskog fudbalskog prvenstva 2004. u sastavu nacionalne reprezentacije Teodoros Zagorakis - važeći član Evropskog parlamenta od Grčke.

"Vrlo je važno da se ovaj dan obeležava u trenutku kada je ljudima u čitavom svetu potrebno pokazati i dokazati vlastitu privrženost načelima jednakosti i poštovanja jedni prema drugima. "Fudbal za prijateljstvo" pruža takvu priliku i preko mlade generacije uči ljude miru i prijateljstvu bez obzira na uzrast, pol i fizičke sposobnosti. Veoma mi je drago da su pozvali Pakistansku fudbalsku federaciju da bude lokalni operator. Nadam se da ćemo jednog dana održati finale u našoj zemlji i pozvati decu iz čitavog sveta u Pakistan" - podelio je emocije Fahad Khan iz Pakistanske fudbalske federacije.

Informacije

Međunarodni dan Fudbala i Prijateljstva se slavi u više od 60 zemalja sveta, uključujući u Rusiji, SAD, Brazilu, Indiji, Kini, Nemačkoj, Francuskoj, Alžiru, Siriji, Iraku, Japanu i u drugim zemljama. Za vreme obeležavanja u svećanim događajima su učestvovali više od 400 hiljada ljudi. U različitim godinama su Međunarodni dan Fudbala i Prijateljstva podržali stotine fudbalera: svetska fudbalska legenda Franc Bekenbauer (Nemačka), jedan od najjačih napadača u istoriji afričkog kontinenta Didje Drogba (Obala Slonovače), čuveni odbrambeni fudbaler madridskog Reala Michel Salgado (Španija), eks-fudbaler londonskog Arsenala Andrej Aršavin (Rusija), bivši kapetan reprezentacije Vitor Baia (Portugal) i druge fudbalske zvezde.

Međunarodni dečiji društveno odgovorni projekat "Fudbal za prijateljstvo" organizuje "PAO Gazprom" od 2013. godine. Projekat okuplja decu različitih nacionalnosti, raznog pola, različitih fizičkih sposobnosti. Prijateljstvo, mir i jednakost su ključne vrednosti koje promovišu učesnici "Fudbala za prijateljstvo". Cilj projekta je razvoj omladinskog fudbala, razvoj tolerancije i poštovanja različitih kultura i nacija među decom iz različitih zemalja. Ključne vrednosti koje podržavaju i promovišu učesnici su prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, lojalnost, pobeda, tradicija i čast. 

NAZAD

GLOBAL MEDIA PARTNER

GENERAL MEDIA PARTNER

SPECIAL LANGUAGE PARTNER

LOCAL MEDIA PARTNER

This website uses cookies to enhance usage, for web analysis, advertising purposes and to integrate social media. You hereby give consent for this website or third-party suppliers to place cookies on your device. For more information please see our privacy policy