Login

usercockpit

Kup "Devet vrednosti” 

Kup "Devet vrednosti” predstavlja posebnu nagradu programa “Fudbal za prijateljstvo”, koja se godišnje dodeljuje jednom od profesionalnih fudbalskih klubova tokom održavanja Međunarodnog dečijeg foruma.

Kup "Devet vrednosti” se dodeljuje klubu koji je pokazao najviši nivo posvećenosti svim vrednostima projekta "Fudbal za prijateljstvo": prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, lojalnost, pobeda, tradicija i čast.

Fudbalski klub dostojan osvajanja Kupa "Devet vrednosti” se odabira u tri faze: međunarodno glasanje za bilo koji svetski fudbalski klub koji poseduje potrebne kvalitete za osvajanje Kupa "Devet vrednosti”, sastavljanje liste finalista, izbor pobednika od strane učesnika projekta "Fudbal za prijateljstvo", koji nastupaju u svojstvu mladih ambasadora i promovišu njegove vrednosti. Svi učesnici programa glasaju za klub koji je, po njihovom mišljenju, postigao najviše ne samo u sportskom smislu, nego i u realizaciji društvenih inicijativa. 

Ovaj klub nije samo fudbalski tim, već predstavlja primer koji žele da slede mladi fudbaleri. Uglavnom deca biraju odrasle na koje se ugledaju i kakvi bi sami želeli da postanu kad odrastu. Ova nagrada, koja odražava dečije viđenje dobrote i humanih dela, podržava i podstiče profesionalne fudbalske klubove da nastave sa realizacijom svojih društveno korisnih projekata i inicijativa usmerenih na pomoć drugim ljudima.

2015. godine je prvi trofej "Devet vrednosti” izradio čuveni nemački skulptor Akim Riperger kao unikatni primerak, posvećen programu “Fudbal za prijateljstvo”.

Sam trofej predstavlja jedinstveno umetničko delo. Skulptura predstavlja figuru mladog fudbalera koji u svojim rukama drži planetu Zemlju u obliku fudbalske lopte. Ovaj prizor simbolizuje budućnost koja se nalazi u rukama nadolazećih generacija, čija uzdanica su vrednosti u koje veruju i koje promovišu.

Prvi trofej "Devet vrednosti” dodeljen je fudbalskom klubu Barselona na trećem Međunarodnom dečijem Forumu “Fudbal za prijateljstvo”. Deca koja su glasala za taj klub su time istakla njegove inicijative za podršku i razvoj dečijeg fudbala, kao i pomoć pruženu mladim fudbalerima iz zemalja u razvoju. Nagrada od strane mladih učesnika Međunarodnog dečijeg Foruma “Fudbal za prijateljstvo” uručena je Ramonu Pontu, Podpredsedniku Fondacije FK Barselona.

2016. godine je Akim Riperger izradio još jedan trofej "Devet vrednosti”, takođe u jednom primerku, a koji je uručen FK Bavarija u toku IV Međunarodnog dečijeg foruma “Fudbal za prijateljstvo” u Milanu. Trofej je primio počasni predsednik kluba Franc Bekenbauer.

2016. godine Kup "Devet vrednosti" je takođe osvojio tim "Al Wahda", koji je predstavljao Siriju tokom četvrte sezone projekta „Fudbal za prijateljstvo“. Ceremonija uručenja trofeja je održana u okviru javne premijere dokumentarnog filma "Tri dana bez rata" u Damasku u Siriji. Fudbaleri kluba "Al Wahda" su osvojili nagradu zahvaljujući svom zalaganju za vrednosti projekta „Fudbal za prijateljstvo“ i svojoj želji za pobedom.

2017. godine će mladi ambasadori izabrati tri kluba kao finaliste Kupa "Devet vrednosti". Pobednik će biti proglašen na V Međunarodnom dečijem forumu u Sankt Peterburgu 2. jula. 

GLOBAL MEDIA PARTNER

GENERAL MEDIA PARTNER

SPECIAL LANGUAGE PARTNER

LOCAL MEDIA PARTNER

This website uses cookies to enhance usage, for web analysis, advertising purposes and to integrate social media. You hereby give consent for this website or third-party suppliers to place cookies on your device. For more information please see our privacy policy